Ohita navigaatio

Koulutuspilotilla kohti parempaa ryhmänhallintaa

Kokkolassa pilotoitiin syksyllä 2024 uusi koulutus, Ryhmänhallinta ja myönteinen käyttäytymisen tuki yläkoulussa. Koulutus on suunniteltu Kokkolan kaupungin ja Vetelin kunnan sekä Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön kanssa. Tavoitteena on ollut vastata niihin työrauhan ja motivaation haasteisiin, joita yläluokkien opettajat ja vastuuaikuiset ovat jo vuosia tuoneet esille.

Koulutuksen sisällöt perustuvat tutkitusti vaikuttaviksi todettuihin menetelmiin, jotka vahvistavat oppilaiden toivottua käyttäytymistä koulussa. Kaiken perustana on myönteinen vuorovaikutus oppilaan ja koulun aikuisten välillä. Tätä vuorovaikutusta koulun aikuinen rakentaa omien vahvuuksiensa kautta ja näitten vahvuuksien löytäminen ja tunnistaminen on yksi koulutuksen tärkeimmistä tavoitteista. 

Myönteisen käyttäytymisen tuki ja ryhmänhallinta koostuu toimivasta vuorovaikutuksesta, sosioemotionaalisten taitojen tukemisesta, käyttäytymisodotusten opettamisesta sekä fyysisen ja pedagogisen oppimisympäristön muokkaamisesta. Näitä teemoja käsitellään koulutuksen kuudessa lähikoulutuspäivässä. Lisäksi koulutukseen kuuluu työssäoppimistehtäviä. Myönteinen, arvostava kohtaaminen sekä turvallinen ja ennakoitava arki lisäävät oppilaiden kiinnittymistä kouluun ja vahvistavat heidän hyvinvointiaan. Hyvinvoiva mieli oppii, ja näin myös oppimistulokset paranevat.

Parhaita tuloksia saavutetaan koko yhteisön yhteisellä työllä. Koulutuksen tavoitteena on tukea yhtenäisen toimintakulttuurin luomista kouluyhteisössä. Pilottikouluilta on pyritty kouluttamaan koko henkilökunta. Koulutukseen osallistuneiden palaute koulutuksen sisällöistä on ollut hyvää. Koulutus on koettu antoisaksi, ajatuksia herättäväksi ja innostavaksi. Hyvää palautetta on tullut myös siitä, että koulutus on nimenomaan räätälöity yläkouluille sopivaksi. 

Muutos vaatii aikaa, mutta jo ensimmäiset kyselyt pilottikouluilta ovat osoittaneet, että koulutus tuottaa tulosta. Oppilaiden suhtautuminen kouluun on myönteisempää ja työrauha tunneilla on parantunut. Myös opettajat ovat kokeneet ryhmänhallintataitojensa lisääntyneen. Häiritsevä käytös tunneilla on myös aikuisten mielestä vähentynyt. 

Koulutuksen tärkein anti on ehdottomasti ollut yhteinen aika ja jakaminen omien työkavereiden ja muiden kollegoiden kanssa. Kollegiaalisella tuella on ollut työssäjaksamista vahvistava vaikutus.

Jonna Ollikainen
päätoiminen tuntiopettaja, Isokylän koulu
Kokkola

 

Artikkeli on julkaistu Pohjanmaan opettaja -lehdessä 1/2025