Ohita navigaatio

Verkossa kohtaamisen taidolla perusopetusta laadukkaasti verkkokoulussa -ihan diginä ja tavallisella oppikirjalla höystettynä

Vuonna 2025 Etäkoulu Kulkuri (ent. Ulkosuomalaisten lasten kotiperuskoulu) täyttää jo 50 vuotta. Etäkoulu Kulkuri toimii Kvs-säätiön alaisuudessa (Kansanvalistusseura sr.) tarjoten perusopetusta ulkosuomalaisille lapsille verkkokoulun muodossa.  Verkossa koulu on toiminut vuodesta 2000 alkaen. Iso osa oppilaista opiskelee ulkomailla paikallisessa koulujärjestelmässä. Verkkokoulussa oppii suomea ja sitä käydään suomen kielellä. Oppilaita koulussa on lukuvuosittain n. 500. Osa oppilaista suorittaa koko perusopetuksen oppimäärää Etäkoulu Kulkurissa. Suomalainen perusopetuslaki ei tunnista etäopetusta perusopetuksen yhtenä koulutuksen järjestämisen muodoista tällä hetkellä. Kulkurin rahoitus perustuu harkinnanvaraiseen valtionavustukseen ja vuosittain jännitysmomenttina on ns. “joululahjaraha”. 

Oppilaat opiskelevat verkkokursseilla, joilla heiltä edellytetään lähiohjaajan ohjausta. Lähiohjaaja on yleensä lapsen vanhempi tai muu turvallinen aikuinen.  Oppilaat aloittavat opiskelun Kulkurissa suorittamalla Kulkuripassin, jossa ohjataan ja opetetaan verkkokoulussa opiskeluun. Lähiohjaajat suorittavat lähiohjaajan kurssin, jotta he tietävät ja osaavat ne toimet, joita heiltä lähiohjaajina odotetaan. Kurssin pedagogisesta sisällöstä vastaa kelpoinen opettaja, jolla on vahvaa työelämäkokemusta suomalaisessa päiväkoulussa opettamisesta ja hänen tulee hallita opetettavan aineensa opsin sisällöt. Koulun kehittämistiimi on laatinut ja kehittää edelleen laatukäsikirjaa, jolla varmennetaan opetuksen laatu kursseittain. Opettajat ovat verkkopedagogiikan asiantuntijoita, joilla on paitsi tekninen osaaminen, niin heillä on ennen kaikkea hallussaan verkossa kohtaamisen taito. Näiden opettajien ydintaitojen avulla oppilaat luotsataan kurssi ja vuosiluokka kerrallaan jopa suorittaen koko perusopetuksen oppimäärän. Koulun henkilöstöä koulutetaan kuukausittain siten, että opettajien verkkopedagogiset taidot pysyvät ajan tasalla alati muuttuvassa digiopettamisen maailmassa. Kurssikohtaiset opettajat tapaavat oppilaitaan nettitunneilla, jonne valmistaudutaan ennakkotehtävillä. 

Etäkoulu Kulkuri toimii täysin verkkopohjaisena, tällä hetkellä Canvas -verkko-oppimisympäristössä. Jokaiselle perusopetuksen vuosiluokalle on tarjolla opetusta oppiaineittain, suomalaisen perusopetuksen opetussuunnitelman mukaisesti. Vuosiluokittain järjestetty oppiainekohtainen opetus on omana verkkokurssinaan, jossa opetuksesta vastaa luokanopettaja tai aineenopettajataustainen oppimisen asiantuntija. Kurssit jakautuvat kuukausikohtaisiin moduuleihin, joissa kussakin on vuorovaikutuksellisia tehtäviä sekä itsenäistä työskentelyä. Digitaaliset oppimateriaalit sisältävät tekstiä, opettajien tuottamia videoita, harjoitustehtäviä ja oppimispelejä. 

Joissakin oppiaineissa, kuten äidinkieli ja englanti, on opettajan laatiman verkkokurssin lisäksi rinnalla perinteinen fyysinen oppimateriaali. Oppimateriaalit ovat suomalaisilta kustantajilta valittuja, yleisesti päiväkoulussa käytettyjä materiaaleja. Äidinkielessä kustantajan toimittama oppimateriaali on edellytys kurssin suorittamiseksi, mutta oppilaan perhe voi valita, ostaako painetun vai digikirjan. Englannissa fyysisen oppimateriaalin ostaminen on oppilaalle vapaaehtoista, mutta valtaosa oppilaista materiaalin ostaa verkko-opetuksen rinnalle. Kurssien opettajien tuottama opetusmateriaali mukailee ja kulkee rinta rinnan fyysisen opetusmateriaalin kanssa esimerkiksi kertomusten tai tietyn valitun opetusmenetelmän osalta. Opettajana koen fyysisen oppimateriaalin olevan eduksi kurssilla etenemisessä, vaikka toki ilmankin fyysistä oppikirjaa opetussuunnitelman vaatimuksista pystyy suoriutumaan. 

Fyysinen oppikirja tuo tarinat, hahmot, sisältösäännöt ja tietyt ohjeet helpommin paperisessa muodossa hahmotettaviksi, vaikka digimateriaalit on laadittu WCAG-kriteereiden, eli verkkosivujen saavutettavuusohjeiden mukaisesti. Jokaisella oppilaalla on omat henkilökohtaiset heikkoudet ja vahvuudet oppimisessaan ja me opettajat tuemme oppimisen etenemistä parhaamme mukaan. Etäkoulu Kulkurissa huomioidaan oppimisen haasteita konsultoivan erityisopettajan tuella tapauskohtaisesti esimerkiksi lukemisen tai kirjoittamisen osa-alueilla. Fyysisestä oppikirjasta voi olla helpompaa vaikkapa pilkkoa tekstiä osiin, se ei rasita silmiä samoin kuin sinivaloinen näyttö, eikä sen käyttöön liity teknisiä ongelmia. Tutkimuksellisesti on todistettu fyysisen oppimateriaalin aktivoivan tuntoaistia, parantavan keskittymistä ja ymmärtämistä sekä vahvistaa tiedon omaksumista. Digitaalisen oppimateriaalin taas on todettu olevan saavutettavaa ja aika- ja paikkasitomatonta. Digitaalinen oppimateriaali mahdollistaa oppimisen omatahtisuuden – sitä on mahdollista mukauttaa oppijan tarpeisiin esimerkiksi lukunopeutta säätämällä. Digitaalinen oppimateriaali on mahdollistaa pitää paremmin ajantasaisena, uusimpaan tietoon pohjautuen. Tutkimuksissa on osoitettu, että sekamuotoinen opetus (eli lähi-ja verkko-opetusta sisältävä) saa aikaan parhaita oppimistuloksia (esim. Means ym. 2009, 2013; Vo ym. 2017)

Etäopetus ei ole vielä tunnustettu opetusmuoto suomalaisessa perusopetuslaissa. Varmasti jokainen opetus- ja kasvatusmaailmassa toimiva tunnistaa verkko-opetuksen mahdollisuudet esimerkiksi koulupudokkaiden saavutettavuudessa tai pitkien etäisyyksien Suomessa. Ehkäpä perusopetuslakia uudistaessa pohdittaisiin etäopetuksen laillistamista vaikkapa kokeilun kautta? Etäkoulu Kulkuri ja Kansanvalistusseura ovat hyvin mielellään mukana perusopetuslain uudistamiseen liittyvissä kokeiluissa tuoden vankkaa kokemusta ja näkemystä. Etäkoulu Kulkuri on laadukas etäopetuksen suunnannäyttäjä Suomessa ja kansainvälisesti.

Mainittuihin tutkimuksiin voi tutustua

Means, B., Toyama, Y., Murphy, R., Bakia, M., & Jones, K. (2009). Evaluation of evidence-based practices in online learning: A meta-analysis and review of online learning studies.

Means, B., Toyama, Y., Murphy, R., & Baki, M. (2013). The effectiveness of online and blended learning: A meta-analysis of the empirical literature. Teachers college record, 115(3), 1-47.

Vo, H. M., Zhu, C., & Diep, N. A. (2017). The effect of blended learning on student performance at course-level in higher education: A meta-analysis. Studies in Educational Evaluation, 53, 17-28.


Kirjoittaja on erityisluokanopettajataustainen Etäkoulu Kulkurin ylpeä opettaja jo viidettä lukuvuotta. 


Anne Hautala
KM, HTM
Koulutuspäällikkö, STEP koulutus
Lapua

 

Artikkeli on julkaistu Pohjanmaan opettaja -lehdessä 1/2025