Yle Uutisluokka – käytännön mediakasvatusta parhaimmillaan
Uutisluokka on Yleisradion vuodesta 2014 alkanut mediakasvatushanke, jonka tavoitteena on parantaa nuorten medialukutaitoa ja lisätä kiinnostusta yhteiskuntaa ja ajankohtaisia asioita kohtaan. Nuoret tekevät itsensä näköisiä uutisia omista aiheistaan Yleisradion kolmelle eri alustalle: radioon, televisioon ja internettiin. Uutisluokkatoiminta on suunnattu pääasiassa yläkouluikäisille eli 13 – 16-vuotiaille nuorille. Yleisradio antaa uutisluokalle ohjaajan eli uutisluokkakummin, joka on ammattitoimittaja. Toimintaan voi hakeutua ilmoittautumalla Yleisradioon, mutta kaikille halukkaille ei omaa uutisluokkakummia välttämättä riitä. Opettaja voi osallistua uutisluokkatoimintaan myös itsenäisesti verkkomateriaalin avulla. Uutisluokka kestää lukuvuoden, mutta kesken vuottakin on mahdollista tulla mukaan. Uutisluokka huipentuu keväisin Uutisluokan viikkoon, jolloin nuoret ja nuorten uutiset näkyvät ja kuuluvat Ylen kanavilla ja verkossa. Uutisluokkatoimintaa on tarjolla myös ruotsiksi: Yle Nyhetsskolan.
Itse toimintaan mukaan
Uutisluokkatoiminnan olemassaolon ajan olin useaan otteeseen harkinnut lähtemistä mukaan, mutta vasta kymmenen vuoden jälkeen olin kypsynyt ajatukselle osallistumisesta. Oppitunteja saa varata vähintäänkin 12, eli iso osa oman opettavan aineen oppitunneista. Mutta kun opettajia lähti mukaan kolme, aikataulut sovitettiin kolmen oppiaineen oppitunneille. Kokkolan Isokylän yläkoulussa opettajakolmikon muodostivat äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Essi Lähteenmäki, uskonnon ja elämänkatsomustiedon opettaja Jonna Ollikainen ja allekirjoittanut historian ja yhteiskuntaopin opettaja.
Uutisluokka käytännössä
Uutisluokkakummiksi saimme pitkän linjan toimittajan Petri Kuikan. Muita yleläisiä Petrin tukena olivat Petra Haavisto ja Kalle Niskala. Ensimmäisessä vaiheessa Petri tuli tutustumaan kouluun ja mukana oleviin opettajiin sekä neuvottelemaan aikatauluista. Toisella tapaamiskerralla mukana olivat myös uutisluokkalaiset. Kolmannella kerralla Petri piti oppilaille mediakasvatustunnit. Koko Isokylän koulun opettajakunnalle uutisluokkatoiminnan tuottaja Pasilan päässä eli Mari Vesanummi esitteli Yle Triplet -palvelua, jonka avulla opettaja voi käyttää opetuksessaan uutisvideoista tehtyä oppimateriaalia.
Neljännellä kerralla päästiin jo itse asiaan eli uutisten tekoon. Ennakkoon oppilaat olivat tehneet Forms-kyselyn nuorten arvoista 6. – 9. -luokkalaisille. Kyselyn tulosten ja arvioinnin pohjalta tehtiin uutisia Radion Suomen aluelähetyksiin, Pohjanmaan tv-uutisiin ja Ylen nettisivuille. Osa oppilaista toteutti oppilaille suunnatun kyselyn, osa valmisti tv-lähetyksessä näkyvät kyltit ja pari oppilasta toimi reporttereina. Viidennellä kerralla pääsimme vierailulle Yleisradion Kokkolan aluetoimitukseen. Saimme tutustua toimitustyöhön, televisiouutisten editointiin ja radion lähetysyksikköön, josta voidaan tarvittaessa lähettää ohjelmaa koko valtakuntaan, mikäli Pasila putoaa pois verkosta.
Kesäloman jälkeen palasimme takaisin uutisluokan pariin. Aluksi nuoret miettivät aiheita, joista he voisivat tehdä uutisen. Välityönä tehtiin radioon juttu, jossa kyseltiin nuorten kiinnostusta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.
Syksyn uutisaiheeksi valikoitui nuorten suhtautuminen energiajuomiin ja niiden käyttö. Pohjatyönä suoritettiin Forms-kysely yläkoulun oppilaille ja tulosten analysointi. Uutisia tehtiin totuttuun tapaan radioon, televisioon ja nettiin. Suoritimme myös tutkivaa journalismia. Alakoululainen lähetettiin huoltajiensa luvalla ”valeostajaksi” paikallisiin päivittäistavaraliikkeisiin. Hänen tehtävänään oli yrittää ostaa energiajuomaa. Osa kaupoista myi ja osassa liikkeiden ohjeistus kielsi alaikäisille myymisen. Juttuun saimme myös paikallisen päivittäistavarakaupan edustajan kertomaan heidän linjauksisistaan energiajuomien myynnistä alaikäisille.
Uutisluokkatoiminnan anti
Yhteistyö Yleisradion kanssa sujui hyvin. Toiminta ei aiheuttanut opettajille merkittävästi ylimääräistä työtä. Oppitunteja kyllä meni enemmänkin kuin 12, mutta onhan mediakasvatus osa opetussuunnitelmaa. Uutisluokka mahdollisti oppitunneilla käsiteltyjen asioiden soveltamista käytännössä. Uutisluokkakummi Petri osasi rohkaista ja motivoida oppilaita sekä jalostaa oppilaiden ideat toimiviksi uutisaiheiksi. Saimme myös havaita, että Yleisradion käyttämä tekniikka on keventynyt vuosien aikana ja työntekijät kehittyneet moniosaajiksi. Vierailupäivänämme Ylessä oli juuri otettu käyttöön radion uusi lähetystekniikka.
Tänä päivänä valeuutiset valtaavat alaa. Oppilaille tuli selväksi, että uutisen tulee perustua aina tosiasioihin. Mediakasvatustunneilla käsiteltiin myös valeuutisen tunnistamista. Väärän tekstimuotoisen tiedon lisäksi myös kuva tai video voi olla muuta kuin todellisuuteen perustuva. Tekoäly antaa valeuutisten tekijöille uuden työkalun ja uutista voi olla entistä vaikeampi tunnistaa valheelliseksi. Oppilaat pitivät Uutisluokkaan osallistumista positiivisena kokemuksena. Se toi myös vaihtelua tavanomaiseen koulupäivään.
Mikko Metsäranta
historian ja yhteiskuntaopin lehtori
Länsipuiston koulu
Kokkola
Näin ilmoitat luokkasi/opetusryhmäsi mukaan Ylen Uutisluokkatoimintaan
Kirjoita sähköpostiviestiin
– yhteystietosi (nimi, puhelinnumero, sähköpostiosoite)
– koulusi ja kunta, missä koulu sijaitsee
– kerro minkälaisen luokan ilmoitat mukaan, muista kertoa myös luokan oppilasmäärä
– lähetä viesti osoitteeseen yleuutisluokka@yle.fi