Skip navigation

Den kommande våren är full av prioriteringar

Under våren ordnas kommunalval i alla kommuner i Finland. Kommunalvalet är särskilt viktigt för OAJ:s medlemmar, eftersom utbildning och fostran är ett av de viktigaste ämnena i kommunerna. Trots den svåra situationen inom den offentliga ekonomin måste man allt starkare kunna försvara en kvalitativ undervisning och varje barn och ungdoms rätt till likvärdig utbildning och behöriga lärare.

Under en kommunalvalspanel med ordföranden från åtta partier som OAJ ordnade i Educa fördes intressanta diskussioner om utbildning och kommunalval. Särskilt glädjande var att ordförandena för alla partier gav sitt understöd till att skydda lärarnas yrkestitel och de flesta understödde även grundandet av ett lärarregister.

Skyddet av lärarnas yrkestitel kan omedelbart tas i bruk i varje kommun ända från småbarnspedagogiken upp till det andra stadiet. Vi godkänner inte att lärartiteln kan användas av vem som helst och att nästan vem som helst kan arbeta som lärare. Uppskattningen för lärarens arbete och dess betydelse måste synliggöras även för alla vårdnadshavare genom att skydda yrkestiteln.

Vi fortsätter att arbeta intensivt med att få ett lärarregister till Finland som kan bidra till att öka uppskattningen för branschen och genom vilket vi kan uppskatta lärarnas utbildning utifrån undersökta fakta. Det råder till exempel stor brist på speciallärare, men ingen vet hur många speciallärare som behövs när stödet för lärande förnyas.

Det är lätt för alla att försvara lärandet, eftersom utbildningens betydelse för den ekonomiska tillväxten är vida förstådd. Man talar mycket för vikten av att öka lärandet och utbildningsnivån, men när man börjar diskutera tillräcklig finansiering och resurser blir det svårare att göra val och fatta beslut. Det är tydligt att vi behöver en långsiktig plan för att stärka grundfinansieringen för utbildningen. Det är också tydligt att man måste värna om hela utbildningskedjan. Nedskärningarna inom yrkesutbildningen och det nedlagda vuxenutbildningsstödet är ett slag mot höjningen av utbildningsnivån, bristen på kunniga lärare och stödjande av livslångt lärande.

Vi kan också genuint glädjas över framgångar. Genom sitt påverkansarbete lyckades OAJ få igenom många punkter i regeringsprogrammet. Satsningarna till exempel på den grundläggande undervisningen, förnyande av stödet för lärande, ökat antal studieplatser för lärare inom småbarnspedagogik och stärkande av FUI-verksamhet är beslut som vi understöder. Vi arbetade med alla krafter för att också upphäva exportmodellen och föreslog åtskilliga lösningar som skulle ha varit mer gynnsamma för våra medlemmar och med tanke på branschen. Där lyckades vi inte, men vårt påverkansarbete har inte upphört. Lärarna och cheferna förtjänar en konkurrenskraftig och rättvis löneutveckling även i framtiden.

Vi kan tillsammans glädjas över OAJ:s resultat i fjolårets undersökning om organisationens profil. Enligt undersökningen har medlemsnöjdheten ökat med 56 procent. Man måste emellertid arbeta alltmer för att värva medlemmar och hålla kvar dem. Det här är en av de viktigaste punkterna där vi bör lyckas under den nyligen startade strategiperioden. Vi måste också stärka vår förhandlingsställning och förbättra resurserna för och kvaliteten av forskning inom utbildning och fostran, vilket inte är enkelt med tanke på utmaningarna inom den offentliga ekonomin.

Den kommande våren är arbetsfylld, men vi går tillsammans med stadiga steg. Framför oss har vi kommunalval och välfärdsområdesval, och vårt mål är att utbildningen och lärarnas lön ska bli prioriterade frågor i kommunalvalet i varje kommun i Finland. Vi utför även aktivt påverkansarbete för regeringens halvtidsöversyn. Dessutom för vi avtalsförhandlingar inom nästan alla våra avtalsområden. Vi informerar aktivt våra medlemmar om hur förhandlingarna framskrider. Du kan vara säker på att OAJ gör sitt bästa och att vi står på våra medlemmars sida!

Bild: Leena Koskela.

 

Katarina Murto
ordförande
Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ
Helsingfors

 

Artikkeli on julkaistu Pohjanmaan opettaja -lehdessä 1/2025