Ohita navigaatio

Är du FSL:s / OAJ:s nästa funktionär?

På OAJ Österbottens årsmöte valdes jag in i styrelsen. Hur hamnade jag, en finlandssvensk tjej med rötterna i Östra Nyland, egentligen där? Vi har ingen facklig tradition i min släkt, men för mig har det alltid varit en självklarhet att tillhöra facket. Kanske p.g.a. en inspirerande samhällskunskapslärare. Kanske p.g.a. att jag redan som sommarjobbare tvingats läsa kollektivavtalet för att få rätt lön. Kanske för att få ett bättre arbetslöshetsskydd. Eller kanske bara för att jag insett att ensam inte alltid är stark.

Redan då jag fick mitt första längre vikariat skrev jag in mig i FSL och började delta i den lokala lärarföreningens aktiviteter. Drivkraften var väl främst att ha någonting att göra på en främmande ort där jag inte kände någon. Så småningom blev jag skolombud och medlem i lokalföreningens styrelse. Till en början upplevde jag mötena som tråkiga. Det diskuterades saker jag inte förstod på ett språk jag inte begrep. Att få åka på föreningskurs var som att öppna Pandoras ask. Språket öppnade sig och då jag fick mer kunskap blev också annat än lärarföreningens after work intressant. Det här ledde till större engagemang inom lärarföreningen, vilket bl.a. märktes i förtroendemannaskap, flera kurser samt nordiska konferenser.

För tio år sedan förde kärleken mig till Nykarleby. Jag meddelade alla i min omgivning att nu börjar jag ett nytt liv som också inkluderar ett avslut på de fackliga uppdragen. Det gick bra, i en månad. Sedan blev jag tillfrågad att ersätta min skolas suppleant och bli medlem i styrelsen för Nykarleby lärarförening. För tre år sedan blev jag ordförande för föreningen. Däremellan hann jag vikariera som förtroendeman. Nu i vår har jag förutom att bli vald till OAJ Österbottens styrelse också utsetts till förtroendeman.

Vad är det som lockar med det fackliga? Jag har ett stort rättvisetänk och facket skapar förutsättningar för bättre rättvisa. Facket ordnar trevliga tillställningar och kurser inte bara på lokal och regional nivå utan också nationellt och internationellt. Men kanske det viktigaste av allt. Facket består av trevliga människor som det är roligt att umgås med. Mitt råd till dig. Våga engagera dig! Bli skolombud eller anmäl ditt intresse för en styrelsepost i din lokala förening. Du behöver inte kunna och veta allt. Genom att vara med lär du dig och ju mer du kan desto roligare blir det. Som bonus får du umgås med trevliga människor och göra roliga saker. Facket gör skillnad!

Monia Lindholm
ordförande för Nykarleby lärarförening

Yhdistyksemme

Alueyhdistys toimii OAJ:n paikallisyhdistysten sekä ala- ja oppilaitoskohtaisten jäsenyhdistystensä edunvalvonnan ja koulutuksen tukena. Alueyhdistyksen jäsenyhdistyksissä on yhteensä n. 7800

Oikopolut