Ohita navigaatio

Oletko FSL:n tai OAJ:n seuraava aktiivi?

OAJ Pohjanmaan vuosikokouksessa minut valittiin mukaan hallitukseen. Miten minä, suomenruotsalainen Itä-Uudeltamaalta kotoisin oleva tyttö, jouduin sinne? Perheelläni ei ole ammattijärjestötaustaa, mutta olen itse pitänyt ammattijärjestöön kuulumista itsestäänselvyytenä. Ehkä syynä on inspiroiva yhteiskuntaopin opettaja? Tai se, että jouduin jo kesätyöntekijänä lukemaan työehtosopimusta saadakseni oikeaa palkkaa? Ehkä syynä on paremman työttömyysturvan saaminen? Tai ehkä olen mukana siksi, että olen ymmärtänyt, ettei yksin voi aina olla vahva.

Liityin FSL:ään jo ensimmäisen pidemmän sijaisuuteni yhteydessä ja osallistuin paikallisen opettajanyhdistyksen toimintaan. Syynä oli kai varsinkin se, että halusin jotain tekemistä vieraalla paikkakunnalla, jossa en tuntenut ketään. Vähitellen minusta tuli kouluasiamies ja paikallisyhdistyksen hallituksen jäsen. Aluksi pidin kokouksia tylsinä. Keskustelut koskivat asioita, joita en ymmärtänyt ja niistä puhuttiin tavalla, jota en hallinnut. Yhdistyskurssille osallistuessani Pandoran lipas avautui. Opin ymmärtämään kieltä ja tietojen karttuessa myös opettajanyhdistyksen after work -tilaisuudet muuttuivat mielenkiintoisiksi. Tämä johti siihen, että innostuin lisää opettajanyhdistyksen toiminnasta ja päädyin muun muassa luottamushenkilöksi ja osallistuin useisiin kursseihin ja pohjoismaisiin kokouksiin.

Kymmenen vuotta sitten rakkaus vei minut Uuteenkaarlepyyhyn. Ilmoitin kaikille, että aloitan nyt uuden elämän, joka merkitsee myös loppua ammattijärjestön toimeksiannoille. Onnistuin hyvin, kuukauden verran. Sitten minua pyydettiin kouluni varajäsenen tilalle ja Uudenkaarlepyyn opettajanyhdistyksen hallituksen jäseneksi. Kolme vuotta sitten minusta tuli yhdistyksen puheenjohtaja. Tässä välissä ehdin myös toimia luottamushenkilön sijaisena. Sen lisäksi, että minut valittiin mukaan OAJ Pohjanmaan hallitukseen, minut on myös tänä keväänä nimitetty luottamushenkilöksi.

Mikä ammattijärjestötoiminnassa kiehtoo? Haluan edistää oikeudenmukaisuutta ja ammattijärjestö luo sille paremmat edellytykset. Ammattijärjestö järjestää myös mukava tapahtumia ja kursseja sekä paikallisella että alueellisella tasolla, mutta myös kansallisesti ja kansainvälisesti. Mutta ehkä kaikesta tärkeintä on kuitenkin se, että ammattijärjestössä on mukana mukavia ihmisiä, joiden seurassa on hauskaa. Annan sinulle neuvon. Uskaltaudu mukaan! Ryhdy kouluasiamieheksi tai ilmoita, että olet kiinnostunut paikallisen yhdistyksen hallituspaikasta. Sinun ei tarvitse tietää ja osata kaikkea. Olemalla mukana opit, ja mitä enemmän opit, sitä hauskempaa se on. Bonuksena saat seurustella mukavien ihmisten kanssa ja tehdä hauskoja asioita. Ammattijärjestöllä on väliä!

Monia Lindholm
Uudenkaarlepyyn opettajanyhdistyksen puheenjohtaja

Yhdistyksemme

Alueyhdistys toimii OAJ:n paikallisyhdistysten sekä ala- ja oppilaitoskohtaisten jäsenyhdistystensä edunvalvonnan ja koulutuksen tukena. Alueyhdistyksen jäsenyhdistyksissä on yhteensä n. 7800

Oikopolut