Ohita navigaatio

Toivon kannattelijat

Takana on lämmin syyskuu ja huikea OAJ Pohjanmaan varhaiskasvatusseminaari Härmän kylpylässä. Syksyn satokausi kesti pitkään ja leuto sää piti mielen kesäisen kevyenä. Lokakuussa putosimmekin suoraan syysmyrskyn lennättäminä yöpakkasen jäädyttämään lätäkköön. Kylmää, märkää, jäistä ja pimeää. Tätäkö se syksy olikin? Tylyä ja mieliä synkistävää. Yhtä mieliä synkistävää syksyn edetessä on ollut seurata julkista keskustelua lasten, nuorten ja perheiden ahdingosta ja pahoinvoinnista.
Tuntuu, ettei positiiviset uutiset ja iloiset onnistumiset jää pyörimään uutisvirtaan samalla tavalla kuin kielteiset ja uhkakuvia luovat uutiset. Vaikka osalla lapsista, nuorista ja perheistä ei mene hyvin, ei se tarkoita, että kaikilla ja kaikkialla tilanne olisi sama. Tarvitsemme enemmän uutisia, jotka antavat toivoa sekä lapsille, nuorille, että perheille, mutta myös meille opettajille. Luotetaan siihen, että yhteiskunnan eri sektoreilla yhtä aikaa ilmenevät kriisit ovat vain väliaikainen notkahdus, josta selviämme. Silloin saamme voimia ja luottamusta jatkaa tätä maailman tärkeintä työtä ilman että vaivumme toivottomuuteen.
Jos julkisesta keskustelusta puuttuu toiveikkuutta, niin kannattaa suojella itseään ja etsiä kauneutta, toivoa ja resilienssiä muualta kuin polarisoivista ja syyllisiä hakevista somekeskusteluista. Meidän opettajien, jotka olemme tulevaisuuden osaamisen tekijöitä, täytyy pystyä säilyttämään toiveikas suhtautuminen tulevaisuuteen. Nauti siis kauniista syksyn väreistä ja kerää sekä voimia että toiveikkuutta luonnosta ja harrastuksiesi parissa. Viisautta on vältellä erityisesti vapaa-ajalla niitä tilanteita, jotka eivät lisää omaa hyvinvointia ja palautumista. Jatka hyvää työtäsi levittäen ympärillesi toivoa ja onnistumisen iloa ja tartuta sama ilo ympärilläsi oleviin ihmisiin. Olkaamme toiveikkuuden puolella!
Marika Horila
VAKA- jaoston puheenjohtaja

Yhdistyksemme

Alueyhdistys toimii OAJ:n paikallisyhdistysten sekä ala- ja oppilaitoskohtaisten jäsenyhdistystensä edunvalvonnan ja koulutuksen tukena. Alueyhdistyksen jäsenyhdistyksissä on yhteensä n. 7800

Oikopolut