Varhaiskasvatuksessa paineet ovat kovat. Vähintään toukokuun keskiväliin saakka jatkuva koronaviruksen aiheuttama poikkeustila saa aikaan sen, että toimintamme on täysin erilaista kuin normaalisti huhtikuussa. Päiväkodit ovat kuitenkin avoinna kaikille sitä tarvitseville ja haluaville. Anitta Pakanen on Varhaiskasvatuksen opettajien liiton puheenjohtaja ja painottaa, että näinä poikkeuksellisina aikoina on tärkeää muistaa, että lapsilla on ennen kaikkea oikeus korkealuokkaiseen pedagogiseen ja turvalliseen toimintaan, vaikka olosuhteet nyt painottavatkin vanhempien työntekomahdollisuuksia. – Korkeasti koulutettu henkilökuntamme huolehtii lapsen kehityksestä ja oppimisesta ja tarjoaa lapsille turvaa epävarmoissa oloissa.
Mutta huoli on aina läsnä – vanhemmat ja lapset saattavat olla sairaita vaikka ovatkin oireettomia. Meidän on tarjottava avoin syli ja annettava lohtua silloin, kun lapsi sitä tarvitsee. Silloin emme voi emmekä saa miettiä turvavälejä.
Toisena huolenaiheena on tämän kaiken aiheuttamat vaikutukset – etenkin lapsen näkökulmasta. Tuleeko nykypäivän lasten sukupolvi leimautumaan koronakriisin seurauksena? Opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut tutkimusryhmän, jonka mukaan koronakriisin jälkeinen aika on otettava huomioon jo nyt. Ryhmä nostaa esiin etenkin mm. opetukseen ja koulutukseen suunnattavat lisäresurssit.
Samalla, kun elämme ”normaalia” arkea, useimmissa alueyhdistyksen kunnissa käydään läpi yt-neuvotteluita. Kunnat lomauttavat mm. varhaiskasvatuksen työntekijöitä kolmesta päivästä jopa kolmeen viikkoon, koska ryhmien lapsimäärät ovat tällä hetkellä normaalia huomattavasti pienemmät. Lomautusten sijaan meille olisi tullut antaa mahdollisuus purkaa kesken jääneitä töitä ja aikaa miettiä ja kehittää tiimien toimintaa.
Kaiken tämän lisäksi emme ole 31.3.2020 lähtien kuuluneet minkään sopimuksen piiriin. Kunnan palkkaaman henkilöstön palkkausehtoja koskevia neuvotteluita käydään nyt valtakunnansovittelijan johdolla. Varhaiskasvatuksen opettajien päämäärä on edelleen voimassa – haluamme siirtyä KVTES:sta OVTES:iin. Suurin ongelma ei ole työnantaja, vaan sisarjärjestöt. – Nyt varhaiskasvatuksen arvostuksen ja merkityksen yhteiskunnalle olisi pitänyt kasvaa. Me pidämme maan käynnissä vaikeista ajoista huolimatta. On selvää, että tämän pitäisi näkyä myös sopimusneuvotteluissa ja palkassamme, VOL:n puheenjohtaja Pakanen sanoo.
Ilahduttavaa on, että me (alueyhdistyksen varhaiskasvatuksen opettajat) olemme saaneet rahaa, jonka avulla voimme panostaa esimiehiin ja johtajiin. Tämä on ilahduttavaa varsinkin siitä syystä, että kyseinen ryhmä työskentelee nyt äärimmäisen paineen alla. Tulemme lähettämään lisätietoa sähköpostitse kaikille esimiehille, joiden yhteystiedot ovat tiedossamme.
Tavallinen arki tulee vielä, mutta emme tiedä milloin. Otetaan nyt syvä hengenveto, pysytään rauhallisina ja muistetaan, että teemme arvokasta työtä!
Christel Sandell
VAKA-jaoston puheenjohtaja
Varhaiskasvatuksen erityisopettaja