Skip navigation

AI som en del av skrivprocessen 

Skrivande har alltid formats av olika teknologier som, när de har introducerats, har väckt  frågor men även medfört oro. När exempelvis automatiska stavningskontroller infördes i  ordbehandlingsprogram var det många som tänkte att elever och studerande inte längre  kommer lära sig stava. De flesta nya inslag i vårt skrivande har alltså ofta  problematiserats och kritiserats. Det gäller inte minst generativ AI som efter att den  lanserades för allmänheten i november 2022 väckte stor debatt. 

AI-teknologi har dock, sedan länge, påverkat skrivandet, exempelvis genom grammatik och stavningskontroller eller maskinöversättningar. Men när generativ AI introducerades var det många som hade synpunkter på den nya teknologin. Exempelvis lyftes frågor om  vilken roll skrivandet får när generativ AI kan producera texter och vilken roll läraren, i sin  tur, då har i skrivandet och skrivundervisningen. Ofta nämns också, när man talar om AI  inom utbildning, risker för fusk och oetiska förfaranden.  

Ur forskningssynvinkel vet vi dock väldigt lite om hur studerande skriver med generativ  AI. Den forskning som finns tyder på att såväl studerande som lärare förhåller sig till AI  på olika sätt; vissa är djupt kritiska till teknologin, andra välkomnar den. Det vi kan se är  att de flesta lärare och studerande på olika sätt kan känna sig osäkra inför den. Därför  behöver både lärare och studerande stöd och kunskap när det kommer till generativ AI  och skrivande.  

En viktig aspekt för att utveckla sitt skrivande är att få respons på det man skriver. Det  utgör ett exempel på när generativ AI kan användas av studerande och lärare. Skrivandet  är också centralt för att lära sig ett kunskapsinnehåll. Här behöver generativ AI inte  nödvändigtvis ses som ett problem. Däremot kan lärare behöva tänka om kring hur de  bedömer studerandes lärande och istället rikta fokus mot själva skrivprocessen, snarare  än mot den färdiga textprodukten. I det vill vi framhäva skrivandet som en process, men  också som ett sätt att tänka.  

Det går inte att låtsas som om AI inte finns eller att det borde förbjudas. Det som däremot  behövs är mer kunskap om hur studerande skriver med generativ AI och vad det innebär  för deras skrivprocesser och lärande. Därför behövs det mer forskning som undersöker  generativ AI utifrån utbildningsvetenskapliga perspektiv. I projektet CO-WRITE  undersöks just skrivandet eller mer specifikt det kollaborativa skrivandet som sker i  hybrida lärmiljöer. Det betyder att vi är intresserade av att följa studerande som skriver  med olika resurser (som generativ AI), på olika platser, tillsammans eller ensamma.  Genom att undersöka studerandes skrivprocesser på detta sätt hoppas vi kunna bidra  med kunskap om hur generativ AI, exempelvis, formar studerandes skrivande och vilka  didaktiska implikationer det kan få för undervisning. I projektet deltar forskare från skilda  forskningsfält men som delar ett intresse för frågor om skrivande, digital litteracitet,  kollaborativa skrivprocesser och didaktik. Projektet är planerat att pågå under tre år.  

VAD ÄR CO-WRITE? 

  • Ett forskningsprojekt om kollaborativt akademiskt skrivande i hybrida  lärmiljöer i högre utbildning vid Åbo Akademi 
  • Finansiärer: Högskolestiftelsen i Österbotten & Svenska Kulturfonden
  • Forskare: Sofia Jusslin (projektledare), Charlotta Hilli, Fredrik Rusk, Mindy  Svenlin, Jessica West och Ida Ekman från Åbo Akademi och Sofia Hort från  Mälardalens universitet. 
  • Finansiärer: Högskolestiftelsen i Österbotten och Svenska Kulturfonden. Följ med projektet: www.abo.fi/projekt/co-write 


Texten har samförfattats av Sofia Hort, Charlotta Hilli, Sofia Jusslin, Mindy Svenlin,  Jessica West, Fredrik Rusk och Ida Ekman

 

Artikkeli on julkaistu Pohjanmaan opettaja -lehdessä 1/2025