Ohita navigaatio

Lusikat monessa sopassa

Ajelin tässä taannoin Pohjois-Karjalassa ja päädyin juttusille paikallisen poliisin kanssa. Hän vastasi minun erääseen toteamukseen, että eihän hän mikään sosiaalityöntekijä ole. Itse totesin siihen, että vaikka olen koulutukseltani luokanopettajana, niin monesti tuntuu, että olen myös sosiaalityöntekijä ja itse asiassa välillä poliisikin. Tuon jälkeen puheenaihe vaihtui lasten ja nuorten kännyköiden käyttöön.

Parin viime vuoden aikana olen omakohtaisesti havainnut, että muutamilla opettajilla ja rehtoreilla täytyy olla myös rakentamiseen liittyvien ammattien vahvaa hallintaa. Meidän alakoulumme kylkeen, kun on juuri valmistunut uusi yläkoulu, kädentaitojen siipi ja liikunta-areena. Rakentamisen suunnittelu, valvonta, sisustusarkkitehtuuriset havainnot, talonmiestyyppiset työt ja muut uudisrakentamiseen ja vanhan korjaamiseen liittyvät asiat ovat todellakin kuormittaneet joitakin keskeisiä koulukeskuksen alueen opetusalan ammattilaisia. Tällaisissa parinkymmenen miljoonan euron projekteissa olisikin toivottavaa, että opetusvelvollisuuksia huojennettaisiin tuntuvasti keskeisten henkilöiden kohdalla. Raha kun ei tuo lisää työaikaa.

No, joka tapauksessa projekti on viimeisiä silauksia vaille valmis ja on nautinnollista niin henkilökunnalle, oppilaille kuin muillekin koulukeskuksen alueella eri aktiviteetteihin osallistuville kuntalaisille päästä käyttämään upouusia tiloja.

Ennen syyslomaa meillä olikin ilo järjestää paikallisyhdistyksen vuosikokous uutuuttaan hohtavassa kotitalousluokassa. Kotitalousopettaja Anna-Kaisa Ainasojan opastuksella valmistimme ryhmätöinä OAJ:n arvojen mukaisesti kasvisruokaa ja jälkiruokaherkkua. Ruuan kypsyessä uunissa yläkoulun rehtori Sirkku Järvinen kierrätti kokousväkeä yläkoulun tiloissa. Seuraavaa vastaavaa tilannetta voikin joutua odottamaan eteläisessä Kurikassa useamman vuosikymmenen. Jos sattuu olemaan sellainen tilanne, että oma yhdistys ei ole viime aikoina järjestänyt yhteisiä ruuanlaittohetkiä, on sellaiseen mahdollisuus OAJ Pohjanmaan tarjoaman etälinkin välityksellä Kape Aihisen kokkikoulussa 2.2. ensi vuonna.

Vatsat täynnä kokousväki vielä hiljeni virallisten asioiden äärelle. Hallitus oli laatinut ensi vuoden toimintasuunnitelman huomioiden OAJ:n tekemän mallipohjan. Uudet ja jatkavat hallituksen jäsenet löytyivät helposti. Budjetti noudatteli aika pitkälti tämän kuluvan vuoden lukuja. Muissa asioissa pääluottamusmies kertoi TVA-prosessin etenemisestä ja yhteisymmärryksessä työnantajan kanssa saavutetusta lopputulemasta. Juuri OAJ Pohjanmaan tiedottajakoulutukseen osallistunut hallituksen jäsen Anne Vuori piristi läsnäolijoita vielä pikaisesti tekoälyn laatimalla kiitospuheella vuosikokousväelle. Vaikka ilta venyi pitkäksi, ajelin hyvällä fiiliksellä kohti kotia. Ammattiyhdistystoiminnan sisin eli ajan tasalla pysyminen ja saman henkisten ihmisten kohtaaminen oli jälleen toteutunut.

Paula Kotirinta

OAJ:n Kurikan paikallisyhdistys sihteeri ja pääluottamusmies

Yhdistyksemme

Alueyhdistys toimii OAJ:n paikallisyhdistysten sekä ala- ja oppilaitoskohtaisten jäsenyhdistystensä edunvalvonnan ja koulutuksen tukena. Alueyhdistyksen jäsenyhdistyksissä on yhteensä n. 7800

Oikopolut