Skip navigation

MÖTEN MELLAN MÄNNISKOR GER KRAFTER

Jag vet inte om någon har forskat i hur många människor man i genomsnitt träffar varje vecka. Jag träffar jättemånga. Eftersom människan är en psykofysisk helhet och dessutom en social varelse njuter jag mycket av stunderna med andra människor. Nedan berättar jag om några möten med människor under de senaste dagarna.

Förra lördagen ordnade vår förening en möjlighet att öka välbefinnandet i arbetet genom att ta del av en pjäs vid stadsteatern i Seinäjoki. På caféet var det roligt att träffa föreningsmänniskor från olika håll av det geografiskt stora Kurikka. Jag träffade även en pensionerad sjukskötare som tidigare jobbade vid hälsocentralen i Jalasjärvi och med henne pratade jag länge. Jag blev glad att höra att hon aktivt tar del av kulturupplevelser. På teatern fick jag till min glädje en plats på andra raden. Under den fantastiska föreställningen kunde man nästan ta på den fina stämningen. Verkligen en hisnande upplevelse.

Under resan hem tänkte jag lugna mig en aning genom att ringa en gammal vän. Fastän jag egentligen är en face to face-människa gör långa avstånd eller andra orsaker att jag oftast kommunicerar över telefon med en del av mina vänner. Efter de inledande fraserna fick jag höra att hennes make är i mycket dåligt skick på grund av cancer och prognosen ger inget hopp. Jag fortsatte samtalet och försökte inge styrka hos min vän samtidigt som jag försökte hålla tillbaka tårarna.

Efter att jag tagit hand om mina sällskapsdjur ordnades ännu min väns 50-årsfest samma dag. Jag hade redan pratat med henne tidigare under veckan på skolan och framfört föreningens gratulationer. Alla i den lilla skolan var på plats vid den varmhjärtade tillställningen. Nu var det dags för den egentliga födelsedagsfesten. Den första människan jag träffade på festen var hjältinnans ålderstigna mamma som kommit ända från Savolax. Det var underbart att se min vän eftersom vi inte setts på länge. Under kvällen upplevde jag fler fina möten mellan människor, kramar och samtal. Att ha tid och genuint intresse för att höra hur andra har det är värdefullt och något som inte går att ersätta. Även samtal om annat än jobbet är välkommet och viktigt.

Under veckan fick jag träffa många människor inom mitt jobb. I samband med en uppdatering av studieplaner träffade jag bland annat flera vårdnadshavare – en del till och med via telefontolkning. Jag undervisar nu samma elever för sjätte året i rad, vilket gjort att jag lärt känna föräldrarna, de har lärt känna mig och jag känner att vi alla drar åt samma håll. En kurs i engelska som arbetsgivaren ordnat innebar förutom övning i språket även att jag träffade människor som jobbar med olika arbetsuppgifter. På fackföreningsfronten funderade vi i styrelsen för lokalavdelningen på aktuella intressebevakningsfrågor och övriga ämnen på föredragningslistan. Denna gång hade jag tur och mötet ordnades här i södra delen av Kurikka, så jag behövde inte köra långt i vinterns hittills värsta snöoväder. De som var med på mötet klarade sig lyckligtvis utan att behöva möta bogseringsbilens förare under kvällen.

 

Veckan avslutades med en två dagar lång utbildning i Kuortane. Det var stimulerande och givande att träffa andra förtroendemän samt arbetarskyddsfullmäktigen. Att få och ge kamratstöd och dela kunnande är viktigt. Inom OAJ har centrala personer skyldighet att aktivt delta i utbildning och det är bra. Föreläsarna delade med sig av aktuell information och dagarna gick snabbt. Jag gjorde anteckningar. Hemma tog jag en titt på dem medan jag hade utbildningen i färskt minne. Det gjorde gott att sitta bredvid människor jag inte kände så bra och prata mera med dem i föreläsningssalen och vid lunchen. På kvällen efter den första utbildningsdagen var jag egoistisk nog att prioritera nattvilan i stället för att fortsätta nätverkandet efter middagen. Ibland kommer gränserna emot redan tidigt på kvällen även för mig som är en mycket social människa.

Jag önskar er alla som läser detta blogginlägg många kraftgivande möten med människor både på jobbet, hemma och på fritiden. Hoppas att mötena ger mera än de tar!

 

Paula Kotirinta

Ordförande för YSI-sektionen

OAJ Österbotten